Czyszczenie robota kuchennego

Każde urządzenie i każdy sprzęt, który ma bezpośrednią styczność z jedzeniem i różnego rodzaju piciem, powinien być czyszczony po każdym użyciu. Na przykład twoja wyciskarka wolnoobrotowa nigdy nie może stać nieumyta od jednego wyciskania do drugiego, chyba że tylko w sytuacji, kiedy między jednym a drugim wyciskaniem nie minie więcej niż kilka godzin. Kiedy masz zamiar wyciskać sok następnego dnia, to musisz bezwzględnie umyć wyciskarkę, by nie mnożyły się na niej bakterie.

Jeśli jej nie umyjesz, to może to spowodować taką sytuację, że po prostu będą się tam mnożyć bakterie i możesz się nawet zatruć. Taka sytuacja nie może się zdarzyć. Tak samo, gdy użytku jeż robot kuchenny i chcesz, żeby cały czas był dobrym stanie. Wtedy za każdym razem umyj go i nigdy nie dopuszczaj do sytuacji, w której zostałby nieumyty. To mogłoby dla ciebie stwarzać ogromne zagrożenie i w takiej sytuacji lepiej żebyś się nigdy nie znalazł. Żeby wyczyścić robota lub sokowirówkę, należy je rozkręcić na czynniki pierwsze i wyjąć wszystkie najważniejsze elementy, które miały do czynienia z jedzeniem. Należy je umyć dokładnie w gorącej wodzie z detergentem, a później dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć. Elementy stalowe należy suszyć szczególnie dokładnie, bo jeżeli nie są wykonane ze stali nierdzewnej, to mogą szybko objąć się korozją i będziemy musieli po prostu wymienić je na nowe. Nie zawsze też niektóre elementy można wymienić na nowe i będzie trzeba kupić nowe urządzenie, bo do starego nie są oferowane części wymienne.